МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВРОБІТНИЦТВО МІЖ GE PC GmbH ТА КОРПОРАЦІЯ «СОЮЗ»

За ініціативою Міністерства енергетики України 14 - 15 листопада у Варшаві відбулася міжнародна конференція «Енергія для відновлення України» (Energy for the recovery of Ukraine). Участь у конференції прийняли представники понад 500 компаній із 30 країн світу.
Українську делегацію очолив Міністр енергетики України Герман Галущенко.
Участь у міжнародній конференції та виставці взяли українські компанії. Зокрема державні: Оператор ГТС України, НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ», «Центренерго», АТ «Укртрансгаз», АТ «Укргазвидобування», НЕК «Укренерго», «Укргідроенерго». Також долучилися провідні Агентства та інституції - JICA, USAID, Світовий банк  та ведучі приватні підприємства енергетичної галузі України.
Основна мета заходу - залучення міжнародного фінансування для відновлення українських громад, сприяння підприємствам енергетичної галузі України у реалізації відновлення об’єктів критичної інфраструктури, які постраждали внаслідок військової агресії, а також залучення інвестицій у міста та регіони України, які сьогодні підтримують мільйони переміщених сімей та мають привабливі інвестиційні можливості.
Учасники конференції обговорили питання, пов’язані з енергобезпекою, розвитком «зеленої» енергетики та перетворенням України на енергетичний хаб Європи.
В рамках міжнародної конференції – НЕК «Укренерго» та General Electric домовились про співпрацю у проєктах зі зміцнення стійкості української енергосистеми. НЕК «Укренерго» продовжує працювати над залученням світового досвіду та передових технологій для розвитку української енергосистеми. Одна з нових технологій - це використання пристроїв регулювання реактивної потужності STATCOM. Це високотехнологічне обладнання, яке підвищує стабільність роботи високовольтної мережі. Під час міжнародної конференції «Енергія для відновлення України», голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький та керуючий директор GE Energy Power Conversion GmbH Йорг Нуттельманн підписали Меморандум про співпрацю. Угода передбачає спільні дії у дослідженні та реалізації проєктів з встановлення пристроїв STATCOM, будівництва й модернізації високовольтних підстанцій та посилення енергетичної безпеки.
Корпорація «Союз» 15 листопада 2023 року, в рамках домовленості про співпрацю між НЕК «Укренерго» та General Electric, підписала Меморандум про співробітництво в будівництві підстанцій електропередачі високої напруги, в тому числі SТАТCОМ в Україні з GE Energy Power Conversion GmbH. Меморандум підписали генеральний директор Корпорації «Союз» Ігор Приходько та керуючий директор GE PC GmbH Йорг Нуттельманн.
Сторони мають намір співпрацювати та виконувати проєкти на основі принципу рівності та взаємної вигоди та відповідно до умов, узгоджених в окремих угодах. На основі технічної документації Корпорація «Союз» розробить разом з GE Energy Power Conversion GmbH необхідні технічні консультації та підготує технічну пропозицію щодо проєктів. При досягненні згоди щодо реалізації проєктів, Корпорація «Союз» та GE Energy Power Conversion GmbH докладатимуть розумних комерційних зусиль для залучення українських трудових ресурсів до процесу реалізації проєкту.
GE  Energy Power Conversion GmbH, як і Корпорація «Союз» мають відмінну репутацію надійних ділових партнерів для підтримки та реалізації енергетичних проєктів в Україні.
Розвиток стійкої електромережі в Україні є пріоритетом в діяльності   НЕК «Укренерго», українських компаній спільно з міжнародними партнерами.


SoyuzGE